Monthly Archives: April 2019

Veri Yedeklemelerinde RTO ve RPO Nedir ?

By | April 16, 2019

Veritabanı uzmanı yada yöneticisi olarak çalışıyorsanız en iyi bilmeniz gereken kural “vakit nakittir” ve bu kural seti dahilinde genelde mesleğimizin kritikliği açısından etrafımızda RPO ( Recovery Point Objective ) ve RTO ( Recovery Time Objective ) gibi iki tane kavram üzerinden sürekli konuşulduğunu duyarız. İşte bu yazımızda size RPO ve RTO’nun ne ifade ettiğininden bahsediyor… Read More »

InfluxDB ve Grafana ile SQL Server Monitoring

By | April 10, 2019

Bugün sizlere SQL Server’ı açık kaynak sistemleri kullanarak nasıl izleyebileceğiniz- monitör edebileceğinizi anlatacağım. Kullanacağımız open-source kaynaklar olarak InfluxDB ve Grafana kullanıyor olacağız. Öncelikli olarak open-source ürünlerimizi tanıyalım. InfluxDB Nedir? GO ile hazırlanmış, gerçek zamanlı analitik çalışmaları, uygulama metriklerinin saklanması ve analizi gibi konularda kullanılan ve yüksek performans / sorgulara hızlı cevap verme gibi üstün özellikleriyle… Read More »

SQL Server Bozulmuş – Suspect Page – Sayfalarını Nasıl izlenir?

By | April 5, 2019

Bugün sizlere bir veritabanı yöneticisinin en önemli iş sorumluluğunda yer alan veritabanlarında yaşanan “veritabanı bozulmalarını” tespit etmek ve bu tespit sonrasında gerekli aksiyonları almasıdır. Bu yazımızda msdb veritabanı içerisinde yer alan suspect_pages tablosunu kullanarak veritabanı bozulmalarını nasıl tespit edebileceğinizi anlatacağım. SQL Server 2005 yılında msdb sistem veritabanında SUSPECT_PAGES tablosunun kullanılabilir olduğu bilgisini duyurmuştur. SQL Server… Read More »

Azure SQL Veritabanına Active Directory Hesabı ile Nasıl Erişilir ?

By | April 3, 2019

Azure SQL Veritabanına Active Directory hesabı ile erişmek ister misiniz ? İşte bu sorunun cevabını bu yazımda bulabilirsiniz! SQL Server Management Studio’nun 17.2 sürümünden sonraki sürümlerinde “bağlantı türü” olarak Active Directory – Universal with MFA ( Multi Factor Authentication ) Support gibi bir ibare görülmektedir. Bu yazıda, gördüğünüz MFA’nın ne işe yaradığınız ve Azure SQL… Read More »