Monthly Archives: May 2013

SQL Server – Transact SQL Kavramı

By | May 29, 2013

Microsoft’un veri tabanı sorgulama dilidir. Transact-SQL, SQL Server ve istemci (client) arasında iletişimi sağlayan SQL sorgulama dilinin gelişmiş bir versiyonudur. Transact Structured Query Language kelimelerinin kısaltmasıdır. T-SQL kullanarak veri tabanına kayıt eklenebilir, silinebilir, güncellenebilir ya da sorgulama ve raporlama yapılabilir. T-SQL ile döngü veya mantıksal işlemler yapmak için bir derleyiciye gerek yoktur. Herhangi bir programlama dili öğrenmeden de… Read More »

SQL Server 2012 – Microsoft 2013 Mayıs Ayı Seminleri

By | May 21, 2013

SQL Server 2012 İş Zekası Etkinlik Kimliği: 1032543857 Ürün(ler): Microsoft SQL Server. Hedef Kitle(ler): IT Implem_IT Generalist. Bu web seminerinde SQL Server 2012 İş Zekası konusu işlenecektir. Web seminerinin sonundaki soru cevap bölümü sayesinde sorularınızın yanıtlarını da direkt olarak alabilirsiniz. Kayıt Adresi SQL Server 2012 Enterprise Özellikleri Etkinlik Kimliği: 1032554066 * Sürümler bazında kaynak kullanımı… Read More »

SQL Server – Veritabanı içerisinde kayıt bulunmayan tabloları nasıl buluruz ?

By | May 20, 2013

Merhaba, Konu başlığı gayet açık,SQL Server ‘da bir database içerisindeki empty tables ( Boş Tabloları ) bulmanızı sağlayacağız. Yukarıdaki kod ile Where kısmını değiştirebilirsiniz, Kayıt Sayısı = 0 olanları görüntülüyor ve aynı zamanda sys ile başlayan tablename bilgisini görüntülenmemesini sağlıyoruz..

SQL Server Araçları

By | May 20, 2013

Bu yazıda Sql Server araçlarını tanıtmaya çalışacağım.Bu araçları efektif bir şekilde kullanırsak şüphesiz Sql Server’a olan hakimiyetimiz artacaktır.Bu yüzden nelere sahip olduğumuzu bilmeliyiz diye düşünüyorum.Hemen başlayayım Books Online: MSDN ‘in SQL Server için çalışan offline versiyonu olarak düşünülebilir.Tabii internetin yaygınlaştığı şu günlerde harddisk alanından kazanmak için Books Online kurulumu yapılmayabilir ama internetin olmadığı yerlerde başvuru kaynağı… Read More »

SQL Server’da Bir Kaydın Fiziksel Konumunu Bulma

By | May 17, 2013

Merhaba, Bu makalemde undocumented komut ve fonksiyonlar yardımıyla SQL Server’da bir tablodaki bir kayıt satırının fiziksel konumunu nasıl bulunacağını ve fiziksel konumdan nasıl okunacağını aktaracağım. SQL Server veritabanı sisteminde her bir kayıt için kayıtın tutulduğu file_id (dosya numarası), page_id(sayfa numarası) ve slot_id(slot numarası) üçlüsünden oluşan RID(Row ID) bilgisi tutulmaktadır. Bu bilgiye SQL Server 2005 ile… Read More »

Yazılımcının Sinema Günlüğü..

By | May 15, 2013

Yazdığınız yazılım çalışmamaktadır. Bir tuşa basınca crash etmekte, log falan da üretmemektedir. İki saattir bu hatayla boğuşmaktasınız. “Hayret bir şey. Nasıl bir hata olabilir ki?” diye düşünürken Windows 7 ’nın duvar saati gözünüze çarpar. Sinemaya 67 dakika kalmıştır. Yeni kız arkadaşınız tahminen çoktan dolmuşa binmiş, köprüyü geçmek üzeredir. 7 dakika sonra çıkmaya söz verirsiniz. Sözünüzün üzerinden 23 dakika geçmiştir. Program… Read More »

Zeka Zeka Dedikler bu olsa Gerek…

By | May 15, 2013

Adamın biri Afrika´da safariye çıkarken, yanına minik köpeğini de almış. Minik köpek bir gün ormanda dolaşıp, kelebekleri kovalar, çiçekleri koklarken kaybolduğunu fark etmiş. Ne yapacağını düşünürken bir de bakmış ki karşıdan bir leopar geliyor ve belli ki günlük yiyeceğini arıyor. – Şimdi başım dertte, diye düşünmüş köpekcik… Etrafına bakmış yerde kemik parçalarını görmüş. Hemen arkasını leoparın geldiği yere dönerek kemikleri kemirmeye… Read More »

SQL Server – Generate script of All the indexes in a database

By | May 15, 2013

Merhaba, Konu başlığından da anlaşılabileceği gibi çalıştığım firma içerisinde bir veritabanındaki indexleri taşınması gibi bir süreç vardı. Bununla ilgili aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz.. WITH indexCTE AS ( SELECT DISTINCT i.index_id, i.name, i.object_id FROM sys.indexes i INNER JOIN sys.index_columns ic ON i.index_id = ic.index_id AND i.object_id = ic.object_id WHERE EXISTS (SELECT * FROM sys.columns c WHERE –c.collation_name… Read More »