Monthly Archives: July 2022

SQL Server Contained Databases Nedir?

By | July 28, 2022

Contained Databases, diğer veritabanlarından ve veritabanını barındıran SQL Server örneğinden yalıtılmış bir veritabanıdır . SQL Server, kullanıcının veritabanını 4 şekilde izole etmesine yardımcı olur. Bir veritabanını tanımlayan meta verilerin çoğu veritabanında tutulur. (Ana veritabanında meta verileri korumaya ek olarak veya bunun yerine.) Tüm meta veriler aynı harmanlama kullanılarak tanımlanır. Kullanıcı kimlik doğrulaması, veritabanı tarafından gerçekleştirilebilir, bu da SQL… Read More »

SQL Server 2022 – Azure Link Özelliği Nedir ?

By | July 27, 2022

Selamlar herkese,  Öncelikli olarak Azure Link Özelliği SQL Server 2022 ile hayatımıza girecek olan fakat henüz önizleme olarak kullanılabilen bu özelliğin ne işe yaradığını anlatacağım. Aslında yakın zaman da biz bu Azure Link olayını bir Bulut Dönüşüm Projesi içerisinde Otelz.com’un AWS’den Azure’a geçiş süreci içerisinde veri tabanın geçişinde önizlemede olmasına rağmen kullandık 🙂 Medium da hibrit bulut… Read More »

Sql Server 2022 ile AWS S3 Backup Alma – Yeni Özellik

By | July 27, 2022

SQL Server Veritabanı yöneticileri geçmişte disk ve teyp’e yedek alıyorlardı. Microsoft, Yedekleme yapılarını geliştirmek için SQL Server 2012 SP1 CU2 ile birlikte Azure Blob Storage üzerine URL Backup özelliğini duyurmuştu. SQL Server 2016 ile bu özelliği geliştirerek Block / Page blob üzerine yedek alınmasını sağlamıştı. Bu geliştirmelerin yetmemesi / isteği karşılamamasıyla SQL Server 2022 ile… Read More »

Veritabanı Yöneticisi Kimdir?

By | July 19, 2022

Veritabanı Yöneticisi (DBA) , veritabanı yönetim sisteminin kontrolünden, bakımından, koordinasyonundan ve çalışmasından sorumlu kişi veya kişilerdir. Veritabanı sisteminin yönetimi, güvenliği ve bakımından birincil derecede sorumludur. Veritabanına erişim sağlayacak kullanıcıların / hesapların yetkilendirmelerini, koordinasyon, kapasite, planlama, kurulum ve kullanımların izlenmesinden ve gerektiğinde yazılım ve donanım kaynaklarının edinilmesinden sorumludurlar. Rolleri ayrıca yapılandırma, veritabanı tasarımı, sürüm / versiyon… Read More »