Monthly Archives: December 2017

SQL Server 2017 – TRIM() Fonksiyonu

By | December 21, 2017

Selamlar, Bugün sizlere SQL Server 2017 ile beraber gelen TRIM() fonksiyonundan bahsediyor olacağım. Daha önceki versiyonlardan bildiğimiz LTRIM() yada RTRIM()’in birleştirilmiş hali olabileceğini düşünüyorsanız kocaman bir yanılgı içerisindesiniz. Hadi detayları anlatalım. LTRIM() fonksiyonu, dizinin baştaki tüm boşlukları ve dizinin sol tarafındaki boşlukları temizlemek için kullanılır. RTRIM() fonksiyonu, tüm bitiş boşluklarını ve dizinin sağ tarafında yer… Read More »

SQL Server 2017 – STRING_AGG ()

By | December 20, 2017

Selamlar, Bugün sizlere SQL Server 2017 ile hayatımıza girmiş yeni bir T-SQL fonksiyonundan bahsediyor olacağım. Fonksiyon açıklamasının daha net anlaşılması için basit bir örnek üzerinden devam etmek istiyorum. Örneğin, bazı insanlar birkaç e-posta adresine veya birkaç telefon numarasına sahip olduklarında, tüm bu e-postaları ve telefon numaralarını içeren bir rapor yazdırmak istiyoruz. Önceden bunu bazı FOR… Read More »

Azure Linux VM’de Çalışan PostgreSQL’i Remote Bağlantı Kurma

By | December 15, 2017

Selamlar, Bir önceki makalemizde Azure da bulunan bir Linux sunucuya PostgreSQL kurulumu yapmıştık. Şimdi ise bu PostgreSQL’e pgadmin yada türevi management uygulamalarından erişebilmek için yapmamız gereken ayarlardan bahsediyor olacağım. Bu işlemi yapabilmemiz için pg_hba.conf ve postgresql.conf dosyasını editlememiz gerekiyor. Bu dosyalar /etc/postgresql/version_bilgisi/main içerisinde yer alır. Buradaki versiyon bilgisi kurulu olan PostgreSQL versiyon bilgisine göre değişiklik… Read More »

Microsoft Azure’da Linux VM’e PostgreSQL Kurulumu

By | December 14, 2017

Selamlar, Bir önceki makalemizde Microsoft Azure üzerinde Linux ( Ubuntu ) bir sunucu kurulumu yapmıştık . Şimdi ise bu sunucumuza PostgreSQL kurulumu yapalım. İşlem sırası aşağıda yer almaktadır. 1) Sunucunuza Putty ile erişim sağlayın. 2) Erişim sağladıktan sonra “sudo apt-get update” ile kurulu olan tüm paketlerin güncelleştirmesini sağlayalım. İşlem sonrasında “Clear” kodu ile ekranı temizliyoruz.… Read More »

Azure’da Linux VM Kurulumu

By | December 13, 2017

Selamlar, Bugün sizlere Windows Azure üzerinde Linux VM kurulumunu anlatıyor olacağız. Devamında ise bu kurmuş olduğumuz Linux VM’e PostgreSQL kurulumu yapacağız. Şimdi ilk adım olarak Linux VM kurulumunu yapalım. İşlem basamakları aşağıdaki gibidir. 1) portal.azure.com adresinden Windows Azure hesabımıza login oluyoruz. 2) Sol taraftan Virtual Machines bölümüne tıklayıp gelen ekranda Add butonuna basıyoruz 3) Add… Read More »

Free eBook – Mastering SQL Server Profiler

By | December 8, 2017

Selamlar, Bugünün ikinci kitabı SQL Server Profiler kullanımı üzerine, konu başlıkları aşağıdaki gibidir. Getting Started with Profiler Working with Traces and Templates Profiler GUI Tips and Tricks How to Identify Slow Running Queries How to Identify and Troubleshoot SQL Server Problems Using Profiler to Audit Database Activity Using Profiler with the Database Engine Tuning Advisor… Read More »

Free eBook – The Developer’s Guide to Microsoft Azure

By | December 8, 2017

Selamlar, Michael Crump ve Barry Luijbregts tarafından hazırlanan kitabın içeriği aşağıdaki gibidir. Chapter 1: The Developer’s Guide to Microsoft Chapter 2: Getting started with Microsoft Azure Chapter 3: Adding intelligence to your application Chapter 4: Securing your application Chapter 5: Where and how to deploy your Microsoft Azure services Chapter 6: A walk-through of Microsoft… Read More »

Bulutta Uygulama Geliştirme Etkinliği

By | December 5, 2017

Selamlar, Bir dönemdir hazırlığını yaptığımız çalışmanın meyvelerini toplama vakti geldi. 9 Aralık 2017 Cumartesi 10:00 – 12:00 saatleri arasında İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesinde Bulutta Uygulama Geliştirme isimli etkinliğimize hepinizi davet ediyorum. Etkinlik Detayları : * Bulut Bilişim Nedir ? * Bulut Bilişimin sağladıkları ? * Bulut Bilişim Özellikleri * BT yapısı ve Bulut Bilişim… Read More »